quote

 ''Dankzij het wegen van onze overschotten gedurende een week,
viel het op dat we onbewust toch veel meer weggooien dan gedacht."


- Ambassadeur Jeroen

UITDAGING 1 | NULMETING

Meten is weten! Benieuwd hoeveel je verspilt? Kom het te weten door je verspilling gedurende een week te meten. Dat kost je nog geen 2 minuten per dag. Aan de hand van een gepersonaliseerd rapport kom je te weten hoeveel voedsel, geld en CO2 je verspilt op jaarbasis.

UITDAGING 2 | KOPEN

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook bij voedselverspilling tegengaan. Weet wat je gaat eten en hou je aan je plan. Naar de winkel gaan met honger? Geen goed idee! Laat je niet vangen en zorg dat je niet meer koopt dan je gepland had.

UITDAGING 3 | VOEDSELVEILIGHEID & HOUDBAARHEIDSDATA

De verkeerde interpretatie van houdbaarheidsdata zorgt in Europa jaarlijks voor 9 miljoen ton voedselverspilling. Wat is het verschil tussen onze 2 soorten houdbaarheidsdata en tot wanneer kan je iets veilig consumeren?

UITDAGING 4 | BEWAREN

De helft van wat we thuis verspillen, gebeurt in de koelkast. Bewaar je eten op de juiste plek, zo blijft het langer goed! Wat moet waar en wat bewaar je best niet samen voor een optimale levensduur van jouw producten?

UITDAGING 5 | KOKEN

Een derde van de mensen kookt méér dan nodig. Pasta voor een heel leger, komt het je bekend voor? De juiste portiegrootte is een van de makkelijkste manieren om voedselverspilling te voorkomen. Toch iets over? Leer creatief zijn met restjes!

UITDAGING 6 | ZERO WASTE

Wortelloof, aardappelschillen, bloemkoolbladeren, broccolistammen,... mmmm het water loopt me al in de mond. Bij jou nog niet? Leer hoe je ingrediënten van top tot peen kan gebruiken en zo gaat voor een zero-waste keuken

UITDAGING 7 | EINDMETING

Hoeveel voedsel heb je nu van de vuilbak gered dankzij de tips & tricks die je kreeg? Kom het te weten na een korte meting van 1 week. Hoeveel kg voedsel, CO2 en € hebben jouw inspanningen gered? 

Food Winners Brugge is een project van Stad Brugge
in het kader van Bruggesmaakt i.s.m. Brugs Food Lab.
Stad Brugge stelde hiervoor FoodWIN aan, zij begeleiden mee de ambassadeurs en helpen hen 5000 huishoudens te bereiken!

Ondersteund met een klimaatsubsidie van het departement omgeving

contact: loick@foodwin.org
contact: klimaatenmilieu@brugge.beFoodWIN en de Stad Brugge verbinden zich ertoe de wetgeving tot bescherming van persoonsgegevens nauwgezet na te leven.

Privacy Disclamer FoodWIN

Privacy Disclamer Stad Brugge